Bulgarian

marți, 8 aprilie 2014

Interviu cu prof.Grigore SICHITIU (2)

„În ultimii 15 ani, Bacăul a fost foarte departe de marile performanţe…”

*Interviu cu Grigore SICHITIU (antrenor secund FC Selena Bacău)

-Domnule Sichitiu, iată-vă din nou la Bacău! Începem să înţelegem profesionismul?
-S-au făcut progrese mari din partea tuturor jucătorilor în privinţa înţelegerii profesiunii de fotbalist.Faptul că suntem un club privat, singurul din ţară, i-a ajutat în acest sens.Sigur, nu toată lumea a ajuns la un grad de profesionism foarte ridicat, dar toţi încearcă să-l înţeleagă.
-Problema e cât de repede pot produce aceste schimbări de mentalitate saltul calitativ atât de dorit în fotbalul băcăuan?
-Una este să vrei să faci, alta e să faci efectiv pe terenul de joc.Faptul că echipa e în progres e un adevăr, dar ascensiunea s-a produs în urma uriaşelor eforturi depuse de Societatea Selena şi preşedintele său, D.Sechelariu, în privinţa condiţiilor de pregătire. Progresele calitative ale jocului necesită timp.De fapt, în prezent, lotul nostru se bazează pe aceiaşi jucători care au fost şi înainte…Dar, trecând la profesionism, nu înseamnă numaidecât că aceştia au trecut la o nouă calitate de exprimare în joc! Suporterii să nu creadă că, din moment ce sunt plătiţi în valută, jucătorii sunt alţii.Pentru a progresa e nevoie de altceva: respectarea disciplinei tactice, un potenţial sporit de adaptare la cerinţele jocului etc. Aici un pas a fost făcut, dar noi vom fi mulţumiţi abia când toate acestea vor transpare în rezultate satisfăcătoare.
-Ce surprize va oferi Selena suporterului băcăuan o dată cu reluarea campionatului?
-Echipa băcăuană va avea o nouă exprimare în retur.Dar pentru a avea un fotbal cu adevărat de calitate, e nevoie de încurajarea şi încrederea spectatorilor. În Anglia, când un fotbalist trage peste poartă, publicul aplaudă curajul jucătorului de a fi tras la poartă.La noi se fluieră. De aici, un anumit blocaj al jucătorului care nu-şi asumă răspunderea şutului decisiv.Bineînţeles că un asemenea fotbal e lipsit de culoare şi nu place privirii. Pentru ca echipa noastră să aibă o altfel de faţă în retur e nevoie, repet, de sprijinul spectatorului. Lui Lucescu i-au trebuit 4 ani pentru a pune pe picioare o echipă redutabilă. Fără sprijinul  clubului şi al suporterilor, lucrul acesta nu ar fi fost, însă, posibil nici în 20 de ani…
-Să înţeleg că Bacăul trebuie să mai aştepte încă 4 ani pentru a avea o echipă competitivă?!
-Nu…Ne-ar trebui patru ani pentru a avea o echipă de nivel european.Nu să ajungem pe locul 4 în clasament. Pe locul 4 putem ajunge în doi ani, cum avem noi ca obiectiv. Problema e să nu ajungem ca Electroputere Craiova în Cupele Europene  şi să ne facem de râs. Noi trebuie să mai luptăm încă pentru a schimba mentalitatea unor jucători complet amatori şi, hai să fim serioşi, în ultimii 15 ani, Bacăul a fost foarte departe de marile performanţe ale fotbalului, de loturile naţionale. Or, pentru o cotitură fundamentală, fotbalul băcăuan are nevoie de sprijinul tuturor.
-Consideraţi că valoarea de moment a lotului ne permite să abordăm de pe poziţii optimiste returul, pentru a ne limita doar la obiectivele din acest sezon?
-Prin plecarea fraţilor Skala, lotul nostru a scăzut valoric. La ora actuală, avem mari probleme în compartimentul de unde trebuie să se desfăşoare jocul, adică la mijlocul terenului.Noi abordăm cu încredere returul, dar ne trebuie cel puţin un mijlocaş…
PS: la sfârşitul sezonului 1992-1993, FC Selena Bacău a ocupat locul 17 (34 8 9 17 24-44 25 puncte), retrogradând în Divizia B. Cuplul C.Ştefănescu-Gr.Sichitiu a antrenat din etapa a 6-a, până în etapa a 26-a, după care a fost înlocuit de patronul D.Sechelariu cu M.Nedelcu-V.Panait.


martie 1993 (ziarul „Deşteptarea”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu