Bulgarian

vineri, 6 aprilie 2018

Interviu cu Laura COMAN, regina tirului sportiv romanesc si mondial


LAURA COMAN- sportiva pentru care niciun 10 nu este suficient:

“Eșecul este ca și frica. Nu există atât timp cât nu-i dai putere să existe…”
     

   Cum e să ajungi să practici sportul de performanță din întâmplare și apoi să urci în ierarhia mondială, pas cu pas, până la înălțimea primului loc? Laura Coman- regina tirului românesc- știe cel mai bine. Totul a început în primii ani de liceu, când fata zglobie din clasa a zecea a luat un 3 la sport. Jucase volei, în pauza dintre ore, alături de alte colege, și profesoara de educație-fizică, revoltată de îndrăzneala elevelor care au pătruns pe terenul de sport nesupravegheate, le-a penalizat în catalog. Salvarea a apărut câteva zile mai târziu, într-un mod cât se poate de neașteptat. O antrenoare de tir, prietenă cu exigenta profesoară, a venit la liceu pentru a încerca să facă o selecție în vederea formării unei echipe feminine de tir sportiv… Cum nu se înghesuia nimeni să practice-măcar din curiozitate- o astfel de disciplină sportivă, profesoara clasei a trebuit să scoată asul din mânecă și să le promită elevelor înscrise media 10 la sport în semestrul următor. Laura a ridicat prima mâna și de aici a început frumoasa poveste a sportivei care avea să devină, în scurt timp, una din marile speranțe ale României la obținerea unei medalii la JO din 2020, la tir sportiv, proba de pușcă aer comprimat 10 m. Anul 2017 a fost pentru dânsa anul lansării definitive în elita internațională. A terminat prima în etapa de Cupă Mondială desfășurată în luna mai, la Munchen, în Germania, cu record european, ceea ce i-a permis să participe în finala Cupei Mondiale de la Delhi (India), în octombrie. Acolo a avut o finală de vis și precizia focurilor trase i-au adus argintul. 2018 a debutat la același nivel, chiar dacă-între timp- s-a schimbat și regulamentul… Acum, zecimalele fac legea în acest sport. Ca să-ți apropii victoria, trebuie să tragi focuri peste 10,5- un simplu decar nu mai este suficient… În ianuarie, sportiva legitimată la clubul Dinamo și antrenată de Olimpiu Marin a câștigat medalia de bronz la Cupa Hochbruck desfășurată în Germania. A urmat titlul european pe echipe, obținut în Ungaria, alături de Roxana-Georgiana Tudose și Eliza-Alexandra Molnar, pentru ca la începutul lui martie, la Guadalajara, în Mexic, să-și adjudece etapa mondială și să devină noul lider mondial al probei! Sezonul competițional e abia la început. Pe Laura o așteaptă și alte competiții majore. Ambițiile și obiectivele sale rămân, însă, aceleași, ca pe vremea când era elevă de liceu și nu-și dorea decât note maxime. Poate că, la sfârșitul anului, când ne vom ierarhiza din nou sportivii, îi vom număra de mai multe ori pe cei mai merituoși. Nu dominăm clasamentele în fiecare zi, după cum nici stelele nu apar în fiecare seară pe cerul tot mai întunecat al sportului nostru…
Leonard POPA

-Laura, cum te simți pe locul 1, în topul mondial? Ce e mai greu, să menții această poziție sau să tragi focuri de peste 10,5 ?
-Acest loc 1 îmi aduce o mare bucurie. Am muncit mult și am trecut printr-o mulțime de probleme pentru a ajunge să mă bucur de această poziție. Nu este greu nici să mă mențin și nici să trag focuri peste 10,5 atât timp cât fac asta cu plăcere.
-Succesul de la Guadalajara nu a venit neanunțat... Inițial, ai urcat pe podium în Germania, unde ai câștigat bronzul, în prima etapă de Cupă Mondială a anului. Apoi, a urmat Europeanul de la Gyor, unde România a ieșit campioană continentală- o premieră pentru tirul nostru sportiv. Nu e dificil sa legi performanțele într-o asemenea disciplină sportivă, care presupune un echilibru fizic și mental maxim?
-Într-adevăr, am început acest an cu mai multe victorii și nu pot decât să mă bucur că se vede munca noastră. Zic munca noastră, pentru că în spatele meu se află o echipă care mă ajută să mă autodepășesc în permanență. De când a început noul sezon competițional, am câștigat 4 medalii și am realizat 2 recorduri europene. Sunt lider mondial și european la aer comprimat. Mă bucur enorm pentru aceste reușite !
-Tu cum reusesti sa-ti mentii concentrarea in concursuri, la ce te gandesti? Cum obtii aceasta coordonare neuro-psiho-motrica ?
-Înainte, îmi era foarte greu să-mi coordonez toate acestea. Eu, fiind o fire mai vioaie, suportam greu echilibrul acesta pe care trebuie să-l ai în poligon, la antrenamente și concursuri. Concentrarea și coordonarea vin după foarte multe ore de pregătire. Zi de zi, încerci să te autodepășești, cu răbdare și perseverență. Numai așa reușești să urci pe podium.
-Ce se anunță în Turneul Campioanelor, unde participă toate câștigătoarele etapelor de Cupă Mondială? Cine îți vor fi adversarele cele mai dificile, din punctul tău de vedere? 2018 va fi un an al tirului românesc? Avem și Mondialele din toamnă...
-Nu cred că se va mai organiza, anul acesta, Turneul Campioanelor. Obiectivul meu principal este obținerea unei medalii olimpice. Pentru acest obiectiv, trebuie să fiu sănătoasă și să mă calific. Primele locuri-cotă se vor acorda la Campionatul Mondial din Korea, în septembrie.  Vor urma, în 2019, și alte concursuri unde, de asemenea, se vor da locuri-cotă. Sunt încrezătoare și aștept cu nerăbdare aceste concursuri, întrucât îmi doresc foarte mult să ajung la Olimpiadă, după ce la Rio nu am putut-o face, deși mă pregătisem enorm, iar rezultatele personale mă îndreptățeau să particip.
-Ce element e hotărâtor în tirul sportiv de mare performanță? Talentul sau celelalte componente?
-Ca să ajungi în top cred că ai nevoie atât de talent, cât și de celelalte elemente pe care le dobândești doar prin antrenament: răbdare, elemente tehnice, concentrare pe o perioadă îndelungată, echilibru etc
-Tu când ai realizat că ai tot ce îți trebuie pentru a excela în acest sport atât de dificil?
-Știam de la început că am ceva-ul acela care m-ar putea face cea mai bună, dar cred că asta am conștientizat-o, cu adevărat, acum 2-3 ani, când au început să apară primele succese majore din activitatea mea sportivă.
-Nu ți-e teamă de eșec? Am avut mari sportive, pe care lipsa continuității la cel mai înalt nivel i-a scos din circuit...
-Nu-mi este teamă de eșec. Eșecul este ca si frica. Nu există atât timp cât nu-i dai putere să existe. Dacă ceva nu merge, înseamnă că eu am greșit undeva.
-Ai absolvit Facultatea de Finanțe-Bănci... Ți-a influențat asta, în vreun fel, activitatea sportivă?
-Încă nu am absolvit. Mă chinui să o termin, pentru că învățământul din România nu sprijină sportul. Noi, sportivii, ar trebui să facem numai Facultatea de Sport, nu și altceva. Așa mi s-a spus. Drept urmare, sper să o termin anul acesta.
-Putem vorbi despre un asalt al fetelor într-o disciplină sportivă în care cele mai cunoscute nume au fost, totuși, Iosif Sirbu, Sorin Babii, Alin Moldoveanu...? Cum se explică această ascensiune?
-Da, putem spune că noi fetele am avut un asalt către medalii foarte bun, acum, la început de an. Suntem campioane europene și sperăm sa mai urmeze și alte astfel de performanțe majore. Explicația nu conține niciun secret. Toate succesele se pregătesc la antrenamente.
-Cum arată programul zilnic din viața unui trăgător de elită? Dar în afara poligonului?
-Programul meu conține câteva ore de pregătire zilnic. De asemenea, am și o viață echilibrată în afara poligonului. Fără acest echilibru în toate, performanța nu ar putea fi posibilă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu