Bulgarian

sâmbătă, 11 februarie 2017

*Interviu cu antr. Adrian GAVRILIU (director CSȘM Bacău)



“Macacilor! Eu vă salut… dulce-acrișor. Adrian sunt…, antrenor”
*Interviu cu antr. Adrian GAVRILIU (director  CSȘM Bacău)

…Un om de spirit.  Talentat ca un pamflet care îndeamnă la meditație… Pe deasupra, și antrenor. Unul căruia nu-i plac apele tulburi. Preferă să descopere și să modeleze cu propriile mâini săriturile spre performanțe.  Știe de unde pleacă și unde vrea să ajungă. Dar Adrian Gavriliu, noul director al CSȘM Bacău, se caracterizează cel mai bine singur, pe blogul personal: “Mă grăbesc, tre’ să ajung la o petrecere organizată în cinstea zilei de naștere a unui prieten. Nu stau mult aici. Scriu repede... Nu am nicio șansă să schimb părerile oamenilor. Sunt deja formate. Vreau doar să atrag atenția că au scăpat de la Zoo câțiva macaci care s-au amestecat printre oamenii de rând. PS: Solicit de urgență conducerii Grădinii Zoologice să își adune macacii de pe străzi. Lăsați oamenii de rând să-și manifeste nemulțumirile în mod democratic! Oamenii simpli și curați. Macacilor! Eu vă salut… dulce-acrișor. Adrian sunt…antrenor”. Îl cred pe cuvânt, iar în urma noastră cad întrebările și rămân răspunsurile. Avem nevoie de un sport simplu și curat!
Leonard POPA
-Care e diferența între un director numit în urma unui concurs câștigat și un director numit în urma unui examen pentru funcția de consilier sportiv, devenit automat director al CSȘM prin decizia Consiliului Local?
-Cred că întrebarea nu este pentru mine. Nu eu scot posturi la concurs. Și nu eu numesc directori de pe postul de consilier sportiv.  Nu cred că este foarte mare relevanța. Cel mai important este ca directorul să-și facă treaba așa cum trebuie. Rezultatele îl judecă.
-Ce înseamnă, astazi, în momentul preluării, CSȘM Bacău?
-Grosso modo, pot să spun că CSȘM este club cu o importanță din ce în ce mai mare. Este un club tânăr, înființat acum șase ani. Un club municipal care a avut rezultate notabile. Dar, și un club cu oarece probleme, benigne, că să spun așa. Rezolvabile. La ora actuală, clubul primăriei este un club fara identitate, fără personalitate. Pepinieră proprie nu are. Mă refer, in special, la sporturile individuale. Toți sportivii sunt ori aduși, ori cu dublă legitimare...
-Pornind de aici, care vă sunt principalele obiective manageriale?
-Sunt director de o săptămână. Am început zilele acestea ședințele cu fiecare secție în parte. Și pentru a relaționa cu colegii antrenori, dar și pentru a nominaliza fiecare secție. Pentru a vedea nivelul la care se află secția (olimpică, internațională, națională etc). Pentru a auzi direct de la antrenori ce obiective au și ce nevoi. După analiza din acte, de pe hârtii, am observat că acest club stă foarte slab la pepiniera proprie. Majoritatea secțiilor se bazează doar pe câțiva seniori sau juniori. Cu excepția echipei de handbal care are, pe ani de vârstă, o continuitate, celelalte secții suferă la capitolul "ce vine din spate?". Așadar, apelul meu către antrenori este să depisteze și să selecționeze noi talente. Cu alte cuvinte, le cer  ce este mai greu: să bage plugul în pământ! Să muncim și să sădim..., apoi vom culege roadele proprii. Este ușor să aduci sportivi gata formați din alte orașe. Dacă ai bani... Selecția continuă și cantitatea, numărul mare de copii selecționați sunt, însă, vitale. Personal, am fost selecționat pentru sărituri în apă, când eram copil, dintr-un număr de- atenție!-  2500 de copii. Un antrenor pasionat, cu har, lucrează cu plăcere și coboară oricând la baza pregătirii, ținta finală fiind tot performanța la nivel de seniori. Fiecare secție are nevoie și de antrenori de copii. Unde putem- și dacă ne permite bugetul- vom angaja antrenori special pentru grupele de copii. Clubul CSȘM este finanțat din bugetul local, din banii băcăuanilor, din taxe și impozite. Este firesc ca acești bani să fie investiți, în primul rând, în copiii noștri, dar nu numai. Fiecare secție are nevoie și de "piloni de rezistență". Sportivi mari, campioni, modele pentru cei mici. Acești sportivi pot fi, și chiar au fost aduși, din alte orașe. Nu vreau să generalizez. Fiecare secție are un specific aparte. Vom analiza unde trebuie să aducem acești "piloni", unde îi avem deja și ne oprim. Nu sunt un mare fan al dublei legitimări, dar nici nu o exclud. Vom analiza și unde este oportună dubla legitimare. Totuși, nu încurajez ca aceasta să devină o regulă, o modă sau o soluție de a cheltui banii. Banii din bugetul fiecărei secții trebuie să ajungă și pentru susținerea și încurajarea grupelor de copii! Există strategii de selecție pe fiecare secție. Ele vor fi in concordanță cu titlul "Bacău, oraș european al sportului”. De la sportul de masă se continuă cu selecția și îndrumarea pe ramuri sportive a copiilor talentați.
-În privința numărului de secții de performanță, ce ne puteți spune? Vă gândiți la altele noi sau le veți menține doar pe cele existente?
-Clubul are în prezent șapte secții active pe sporturile individuale. Li se alătură alte două secții active de jocuri sportive: handbal și fotbal. Cea din urmă a fost activată la inițiativa primarului orașului, acum câteva luni in urmă. Urmează să activăm secția de judo și, cu semnul întrebării, secția de tenis. În funcție de buget...
-Care va fi relația cu celelalte cluburi băcăuane, mă refer la cele cu tradiție...? Are Bacăul potențialul sportiv să susțină- prin performanțe- mai multe cluburi cu aceleași  ambiții și obiective?
-Cluburile din Bacău se află și se vor afla într-o continuă competiție. Competiție sportivă și constructivă, desigur. Există și o strânsă colaborare cu clubul SCM Bacău (club ministerial). Spre exemplu, la secția de box a CSȘM, până acum, toți sportivii sunt cu dublă legitimare. Clubul primăriei le plătește drepturile, iar clubul ministerului (SCM Bacău) ia punctele obținute în urma rezultatelor obținute de sportivi. De menționat că CSȘM nu este bugetat în funcție de punctele obținute, pe când SCM Bacău, da. Resurse, Bacăul are. Din nefericire, societatea s-a schimbat. Este din ce în ce mai greu să aduci copiii în sălile de sport, dar nu renunțăm. Asta este menirea noastră și e una sacră.
-Există voci care susțin revenirea clubului la denumirea veche de CSM, pentru a se evita confuzia cu CS Știința, clubul universitar. Ce părere aveți despre asta?
-Sunt în asentimentul acestor voci. Primarul orașului este de părere că numele clubului trebuie schimbat. Va fi, cât de curând, o dezbatere pe această temă, în special cu oamenii din presa sportivă. Clubul sportiv al primăriei este club municipal. Celălalt club municipal (SCM Bacău), care este și clubul de tradiție al Bacăului, s-a numit SC Bacău (Sport Club Bacău), dar i- au schimbat denumirea în Municipal pentru a putea trage fonduri de la primărie. Asta pe vremea fostului primar Dumitru Sechelariu.
-Practic, am intrat într-un nou ciclu olimpic, care coincide cu mandatul dvs. Ce ne va propune clubul din aceasta perspectivă? Cu care dintre sportivii clubului considerați că se va înscrie Bacaul pe această turnantă?
-Având în vedere strategia de selecție masivă pe care o are clubul, mă gândesc mai mult la Jocurile Olimpice de peste opt ani. La Rio, Bacăul a avut trei participanți, dar nici unul din Bacău. Fără să le minimalizez participanților de la Rio valoarea și munca depusă, visez să avem și sportivi băcăuani la competițiile de mare anvergură. La ediția din 2020 potențial au secțiile de haltere și atletism, în primul rând. Dar surprize plăcute pot apărea și de la alte secții, și le așteptăm cu tot interesul.
-Clubul pe care îl conduceți a urcat progresiv pe podiumurile marilor competiții, încă din anul înființării (2010)... De unde vor veni marile așteptări la medalii în 2017, de la ce ramuri sportive?
-Atletism, haltere, înot, lupte, judo, box, deci, de la toate...
-Handbalul masculin înseamnă una din cărțile câștigătoare ale clubului... Dar nici handbalul feminin nu e o necunoscută. În 2010, ultima echipă băcăuană prezentă în primul eșalon a fost cea a CSM ului. Prost administrată, echipa a dispărut. I se mai poate da de urmă sau e un proiect abandonat?
-Da, ce au realizat anul trecut cei de la handbal va rămâne în istorie ca un record. Campioni naționali la două grupe de vârstă și vicecampioni la alta. Admirabil! Despre handbalul feminin nu vă pot spune momentan nimic. Poate, în viitorul apropiat.
-Nu este greu să-ți desfășori activitatea sportivă și să-ți îndeplinești obiectivele în condițiile în care clubul nu are o bază materială proprie, iar infrastructura Bacăului suferă din ce în ce mai mult, de la un an la altul?
-Nu este ușor. Personal, eu o văd ca pe o anomalie ca un club al primăriei să plătească chirie pentru activitatea desfășurată în bazele sportive deținute tot de primărie. Cred că acest club ar trebui să aibă în cadrul lui un serviciu baze sportive. Să aibă propriul patrimoniu. Sunt sigur că se va lămuri și acestă problemă în cel mai scurt timp.
-În încheiere, o întrebare care îl vizează pe antrenorul de sărituri în apă, Adrian Gavriliu... Va mai avea timp, în 2017, să-și îndeplinească propriile obiective sportive, pe lângă cele manageriale?  
-Obiectivele mele profesionale se mențin. Sportivul Ronțu Alin să fie în continuare component al lotului național și să-și imbunătățească permanent performanțele, în toate întrecerile la care va participa, campionatul național, Balcaniadă  și Europenele de juniori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu