Follow by Email

Bulgarian

miercuri, 19 septembrie 2012

Interviu cu dl. Dragoş BENEA, Preşedintele Consiliului Judeţean BacăuSPORTUL înseamnă sănătate, dar te învaţă să accepţi concurenţa şi să-ţi doreşti performanţa!”

# Interviu cu dl. Dragoş BENEA, Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău


     In anii 90, imediat după Revoluţie, presa băcăuană- pe fondul unei activităţi sportive intense, moştenite din regimul trecut- a cunoscut o primă scindare. Redactorii sportivi care, de regulă, erau “toleraţi” în cadrul fostelor secţii  culturale (sau de tineret) ale  publicaţiilor judeţene, au îndrăznit la mai mult, solicitând independenţă de exprimare într-un spaţiu publicistic propriu. O generaţie de tineri jurnalişti, grupaţi în jurul gazetelor nou apărute, “Deşteptarea” (o transformare radicală a oficiosului “Steagul roşu”, săptămânal al Partidului Comunist), “Ziua” (întâiul cotidian băcăuan tipărit în format A2, care, după o controversă legată de titlul ziarului, va deveni “Ultima oră”), dar si a abia înfiinţatelor posturi de radio “Star B” şi “Alfa”, a făcut posibilă apariţia la Bacău a mai multor suplimente sau emisiuni radiofonice cu tematică specifică. Printre cei care au pus bazele gazetăriei sportive băcăuane (un fenomen cultural care ar merita cândva aprofundat), se numără şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Dragoş BENEA, o prezenţă  activă în paginile şi undele hertziene locale. Şi dacă, între timp, presa sportivă a pierdut un comentator talentat, uneori incomod- aşa cum  îi stă bine gazetarului dintotdeauna- comunitatea politică a câştigat o voce distinctă, pe deplin consacrată. Aflat la cel de-al treilea mandat în fruntea Consiliului Judeţean Bacău (o performanţă electorală singulară), Dragoş Benea a găsit răgazul să se întoarcă pentru o clipă la dragostea dintâi, făcând posibil interviul de mai jos, chiar înainte de participarea la un maraton desfăşurat pe Transfăgărăşan…
Leonard POPA

-Domnule Dragoş Benea, în primii ani de după Revoluţie, aţi debutat în presa sportivă băcăuană…Vă mai amintiţi acel moment?
-Cum să nu?! Incepusem să colaborez la Radio “Star B”, apoi la “Canal 6”. Erau începuturile audiovizualului în mass-media băcăuană, aşa că entuziasmul era mare. Il cunoşteam, deja, pe Dan Sion (talentatul redactor sportiv al “Deşteptării”-n.n.), iar apropierea de fenomenul sportiv a fost firească, amândoi având o pasiune pentru fotbalul italian şi spaniol. Imi amintesc că primul meu comentariu a fost la o partidă de campionat jucată de Oviedo, echipa la care a activat Marius Lăcătuş… Ce să-i faci? Era epoca fotbalului. La Bacău, celelalte sporturi intraseră în derută. Cea mai mare investiţie de după 1989 a fost atrasă de fotbal, când Societatea “Selena” a preluat echipa locală. Toată lumea se dădea deoparte când auzea de sponsorizarea sportului, Dumitru Sechelariu a fost singurul care a mers mai departe. Voleiul lui Florin Grapă încă nu-şi începuse ascensiunea. Toată atenţia era focusată pe fotbal, cum spuneam. Intre timp, eu trecusem în presa scrisă, la cotidianul “Ultima oră”, alături de Dan Sion şi Lucian Berdilă. Au fost suficiente satisfacţii care să mă determine să-mi amintesc cu plăcere perioada respectivă…
-Multă vreme aţi stat în preajma primei echipe de fotbal a oraşului. După 90, fotbalul băcăuan a traversat momente de agonie şi extaz…Astăzi, nu mai pulsează deloc. Inima lui s-a oprit. Am rămas undeva prin a treia divizie, cu câteva echipe, despre ale căror obiective nu prea ştii ce să spui…De ce acest picaj care ar trebui, totuşi, să ne îngrijoreze pe toţi?
-Vedeti dvs., în Bacău, nu mai există acea firmă privată care să participe financiar şi sentimental la formarea unei echipe puternice. Numai pe banii unei administraţii locale nu te mai poţi baza. Ideală este o contribuţie comună, administraţie-firmă privată, dar investitorul să fie unul de calibru, gen “Dedeman”. A existat, apoi, şi acel diferend între fostul şi actualul primar. FCM Bacău putea fi o echipă care să fi fost cedată nu neapărat în 2012, ci chiar mai repede. Acum a fost tardiv…Proiectul putea fi unul fezabil pentru Divizia B, aşa cum s-a dovedit nu foarte departe de noi, la Iaşi, de pildă. Cert este că începem să ieşim cu totul de pe harta fotbalului românesc şi asta e păcat pentru istoria noastră în acest sport, pentru toţi suporterii băcăuani care n-au încetat niciodată să creadă că zilele de glorie ale fostului Dinamo Bacău vor reveni, cândva…
-In calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean, aveţi contacte cu toţi primarii din judeţ. Care mai este atitudinea acestora faţă de fenomenul sportiv?
-Când vorbim de o implicare strict sportivă, trebuie să ne gândim şi la resursele de care dispun comunităţile locale. Din acest punct de vedere, judeţul ar putea fi împărţit în două zone. Există, astfel, o jumătate vestică mai bogată si alta estica, o regiune cu un potenţial economic redus, cu numeroase probleme sociale. Chiar şi în aceste condiţii, există excepţii, primari  iubitori înfocaţi de sport, cum este cazul celui din comuna Coloneşti (Valentin Mârzac). Aceeaşi atitudine pozitivă o întâlnim şi în comunele  Bîrsăneşti (Mihai Coman), Căiuţi (Ionuţ Durlan), Răcăciuni   (Lucian Cheţa), Bereşti-Tazlău, unde primarul Dumitru Tulpan a pus umărul la înfiinţarea unei asociaţii sportive cu profil handbalistic, avănd rezultate notabile în campionatele de juniori. Dintre oraşe, Oneştiul (primar Laurenţiu Neghină) e în suferinţă la acest capitol, spre deosebire de Moineşti (Viorel Ilie), unde edilul şef sprijină necondiţionat activitatea sportivă şi mă gîndesc, desigur, la echipa de fotbal recent promovată în Divizia C, acolo unde participă laolaltă cu echipele din Bacău! O anumită reţinere am remarcat la Comăneşti…Dar un tablou veridic al acestor preocupări îl putem avea  revăzând componenţa seriilor din Campionatul Judeţean de Fotbal…Unde apare numele localităţii, e clar că acolo există preocupare pentru sport.
-Se mai poate spune, aşadar, că Bacăul este şi un judeţ “sportiv”? Mai este sportul o dimensiune a acestuia, aşa cum a fost cândva?
-Sincer, nu! Performanţa de vârf o avem şi o aşteptăm, în aceste condiţii, de la clubul manageriat de Florin Grapă, Stiinţa, prin cele două echipe vicecampioane naţionale în sezonul anterior, fetele de la volei şi băieţii de la handbal. Bacăul însemna mult mai mult în trecut. Criza nu ne-a ocolit nici aici.
-Ce e de făcut?
-In primul rând, ar trebui elaborată o Lege a Sportului constructivă, care să urmărească performanţa de jos în sus, pornind de la bază. Şi un fapt extrem de important: această Lege să fie realizată din punctul de vedere, nu al politicienilor, ci al oamenilor care activează în domeniul sportiv, preşedinţii de federaţii, cluburi, nu în ultimul rând, al antrenorilor şi sportivilor înşişi. Una peste alta, ne trebuie o Lege a Sportului cu care să lucrezi cu plăcere, nu una pe care să o ocoleşti!
-Văd că aţi rămas acelaşi om interesat şi ataşat de sport. Imi amintesc că aţi jucat chiar fotbal, în cadru organizat, alături de alţi jurnalişti. Era, parcă, o formaţie de fotbal Willy…
-Da, am fost componentul acesteia şi am jucat în campionatul judeţean până la desfiinţarea ei. Nici astăzi nu ma dau în lături de la a face sport.Merg cu bicicleta, alerg, înot, mai încing câte o miuţă. Sportul înseamnă sănătate, dar te şi învaţă să accepţi concurenţa şi să-ţi doreşti performanţa. Politica înseamnă acelaşi lucru, concurenţă cu ceilalţi şi performanţă…
-Şi acum vă pregătiţi pentru un maraton pe Transfagărăşan…Despre ce este vorba?
-Da, pe data de 8 septembrie voi participa la una dintre cele mai dificile curse din viaţa mea, în cadrul UniCredit Leasing Transmaraton 2012. Motivul pentru care particip la aceasta competiţie, desfăşurată pe cel mai frumos drum din lume - Tra
nsfăgărăşan- este şi acela de a strânge fonduri pentru Viitor Plus, în scopul plantării şi îngrijirii a câte unui copăcel pentru fiecare nou-născut din România.
Copăceii plantaţi vor deveni, în 50 de ani, o pădure adultă de 6 hectare, ce va absorbi peste 3000 de tone de CO2 şi va îmbunătăţi calitatea solului, microclimatul şi biodiversitatea zonei. Să nu credeţi că nu m-am pregătit serios pentru acest traseu dificil...Nu vreau să termin în genunchi nicio competiţie!
-Noi vă mulţumim pentru acest interviu şi vă dorim succes… In toate competiţiile!

P.S.:Răsfoind, ulterior, Jurnalul de Facebook al Preşedintelui CJ Bacău, redactorul a descoperit următoarea notă: Ieri am participat la cursa de semimaraton (22.1Km- diferenta de altitudine 1100 m) organizată, poate, pe cel mai frumos drum din lume - Transfăgărăşan.Sunt mulţumit că am reuşit să termin cursa cu timpul de 1h 55 minute, la final ocupând locul 10, din aprox 80 de parcticipanţi. Doresc să le mulţumesc tutoror celor ce au fost alături de mine în acest proiect şi,  mai ales, celor ce au contribuit cu donaţii (3110 RON), pentru proiectul Pădurea Copiilor”…Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu