Bulgarian

marți, 11 iunie 2024

 *Interviu cu atleta Joan CHELIMO-MELLY, vice-campioană europeană la semimaraton şi calificată la JO de la Paris



“Sunt fericită tocmai datorită alegerilor mele curajoase!”

 Joan Chelimo-Melly (n.10 noiembrie 1990) vine din Kenya, ţara iubită de soare. Lui Joan, îi plac distanțele lungi. Ca să le poată parcurge, în patria natală, oamenii mai mult aleargă decât merg. Așa i-a învățat viața de zi cu zi. Cea mai istovitoare distanță parcursă de Joan a fost, din Kenya, în România, în 2021, pentru a căpăta cetățenia română. Până atunci, au mai fost și altele, pe toate meridianele, încununate cu tot atâtea medalii, în cursele de maraton și semimaraton la care a participat. Joan e o colecționară de titluri, un diamant ținut la secret de atletismul nostru care și-a redescoperit pofta de viață. Pe 1 iunie, anul acesta, a primit dreptul de a reprezenta România în toate competițiile internaționale. Duminică 8 iunie, Joan Chelimo-Melly a obținut și prima medalie pentru țara adoptivă, devenind vicecampioană continentală la semimaraton, la CE care se desfășoară, în aceste zile, la Roma. E, însă, doar prima dintre ele. Joan nu ştie să se oprească.

-Joan, ce ne poţi spune despre tine? Când ai început să practici sportul în ţara natală?
-Asta s-a întâmplat încă din copilărie, când sportul și școala erau singurele lucruri care ţi-ar fi putut oferi oportunitatea unei vieți mai bune. Am încercat să le fac pe amândouă, cât am putut, dar în atletism am reușit cu adevărat.
-Cum ai ajuns în România? Erai, deja, o atletă cunoscută la nivel mondial. Ai câştigat o grămadă de medalii în cursele pe distanţe lungi. Wachau, Cardiff, Berlin, Boston, Praga sunt oraşele în care ai urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. În 2022, la Seul, ai doborât recordul României la maraton, unul vechi de 17 ani!

-Sunt multe de spus... Cu mai mult de 7 ani în urmă, l-am întâlnit pe antrenorul meu român în Kenya. El mi-a arătat ţara, locurile, oamenii şi... m-am îndrăgostit iremediabil. Așa că am decis să-mi schimb viața, să am șansa de a concura pe scena internaţională, reprezentând o țară care mă respectă și crede în mine. Fără susținerea ei, nu aș fi unde sunt astăzi, ca sportiv profesionist. Progresul meu și performanțele recente sunt datorate, într-o bună măsură, României, care mi-a oferit un antrenor, o nouă “familie”, un club unic- Dinamo Bucureşti și condiții optime de pregătire. Am un respect enorm pentru noua mea ţară și foarte multă recunoștință pentru tot ce îmi oferă.
-Ce părere ai despre concursul de semimaraton al actualului European, unde ai obţinut medalia de argint, până acum, singura din zestrea delegaţiei noastre?
-A fost o cursă frumoasă, desfăşurată într-un oraș minunat, în condiții foarte dure. Era păcat să nu vină şi...medalia!
-Ai așteptat-o mult?
-Am visat această zi 7 ani. Devenisem nerăbdătoare...
-Cât timp te antrenezi zilnic în pregătirea succeselor?

-Mă antrenez de două ori pe zi, în majoritatea zilelor, şi cu pauze foarte rare. Fac asta de 20 de ani!
-Care este următorul concurs la care vei concura?
-Mă pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Paris, unde îmi voi alerga principala disciplină, maratonul. Nu e timp pentru altceva.

-Alte proiecte de viitor, în afara atletismului?
-În viitor, aș dori să învăț limba română mai bine, să petrec mai mult timp vizitând noua mea ţară. De fiecare dată, găsesc tot mai multe locuri frumoase și oameni interesanţi. Scopul meu este, de asemenea, să antrenez tineri talentaţi în atletism și să-i ajut să se dezvolte, în special fete. Sunt chiar pasionată de pregătirea următoarei generații de sportivi.
-Hobby-uri?
-Cariera de atlet profesionist nu oferă mult timp pentru hobby-uri, dar îmi place să călătoresc, să gătesc, să dansez...Atunci când nu mă antrenez sau nu concurez, îmi place să-mi petrec timpul cu familia și, bineînțeles, cu cea mai mare realizare de până acum, cu Ariana, fiica mea. În afara atletismului, mă dedic şi încerc să fiu ocrotitorul surorii mele. De aceea, am fondat organizaţia de caritate Tirop’s Angels pentru a lupta împotriva violenţei de gen, în sprijinul femeilor, dar şi al bărbaţilor. După cum vedeţi, sunt o fată simplă care a îndrăznit să viseze mult, însă, astăzi, sunt fericită, tocmai datorită alegerilor mele curajoase!

 

Leonard POPA / UZPR Bacău