Bulgarian

miercuri, 2 mai 2012

Interviu cu Gheorghe POENARU (antrenor FCM Bacau)


Fotbalul bacauan la startul primaverii: FCM Bacau
“Rezultatele din amicalele iernii ne fac increzatori!”
@ Interviu cu Gheorghe POENARU (antrenor FCM Bacau)

…Trec anii peste el si “Ghita” Poenaru ramane acelasi. Inca mai crede ca fotbalul bacauan va reveni, candva, acolo unde si-l doreste orice bacauan, dincolo de ambitiile si orgoliile sale…De cand il stiu, nu-mi amintesc ca antrenorul de astazi al FCM-ului bacauan sa fi facut alta politica decat aceea a performantei in slujba careia s-a pus neconditionat, animat de o vigoare tinereasca, pentru care altii si acum il invidiaza. Pe unde a trecut, urmele sale au ramas mereu vizibile. Macar in memoria suporterilor si a cronicilor ingalbenite…Nu l-a doborat nimic.Nici infrangerile amare, nici jocurile de culise…A luat-o intotdeauna de la capat. Metodic, fara vaiete si resentimente. Numai cine nu-l cunoaste il judeca altfel. (Leonard POPA)

-Un nou inceput, dle.Poenaru, nu v-ati plictisit sa o tot luati de la capat?
-Inceputul a fost sezonul trecut, cand cu o echipa complet schimbata realmente am luat-o de la 0. Nici nu vreau sa-mi mai amintesc ce a fost. Important e ca am stiut sa mentinem carma, am promovat-retineti-fara sa pierdem niciun meci, caz unic in fotbalul romanesc, si acum suntem in esalonul secund. Mult pentru ceea ce s-a putut face intr-un timp atat de scurt, putin, poate, pentru ce asteapta suporterul bacauan. Suntem constienti, insa, de ceea ce inseamna traditia fotbalului bacauan iar revenirea Bacaului in prim-planul competitional nu depinde doar de FCM si antrenorul Poenaru. Sunt mai multi factori care trebuie sa conlucreze pentru implinirea obiectivelor de performanta.
-Debutul in esalonul secund a fost ezitant.Am pierdut cateva puncte importante, cred ca in jur de 6-7…Daca ma uit la clasamentul turului, cu ele in plus am fi fost pe locurile 3-4…
-Reacomodarea cu rigorile unui esalon superior a fost destul de dificila pentru un lot lipsit de experienta ca al nostru. Va rog sa retineti ca, raportat la media de varsta a jucatorilor, avem cel mai tanar lot din serie, chiar mai tanar decat cel al Viitorului Constanta. Victoria din etapa a 5-a, de acasa, cu Snagovul (1-0), ne-a descatusat sin e-a aratat ca suntem pe un drum bun. Au urmat victoriile in serie cu Mangalia (3-1, deplasare) si CSMS Iasi, acasa, si atunci am inteles ca putem mai mult. La infrangerile luate in calcul s-au adaugat si cateva datorate arbitrilor pe final de meci, ca in deplasarile de la Braila si Constanta, in ultima refuzandu-ni-se un penalty clar. Una peste alta, am terminat turul pe 9, cu o linie de clasament echilibrata, 5 victorii, 6 infrangeri, un golaveraj de  14-16, cu a patra aparare din serie…
-Pregatirea de iarna cum a decurs?
-Am beneficiat de toate conditiile necesare iar rezultatele din amicalele disputate ne fac increzatori in propriile forte. Sper ca returul sa consemneze si o ascensiune in clasament.
-Nume noi? A plecat cineva?
-La acest capitol, nu avem noutati.Nu a venit sin u a plecat nimeni. Lucru si mai important e ca aproape toti componentii lotului de care dispunem sunt bacauani get beget, produsi de Liceul de Fotbal.In linii mari, contam pe aceiasi din tur: David Stamatin, Dragos Petrache si cristinel Roca (portari), Andrei Bursuc,Andrei Lozneanu, Ionut Ursu, Teodor Eudean (fundasi), Marius Dobos, Emanuel Apostu, Andrei Lipovanu, Claudiu Filip, Andrei Intuneric, Ionut Mihalachioaie, George Taban, Madalin Luncanu, Stefan Apostol (mijlocasi),  Vlad Scanteie, Dragos Huiban, Gabriel Boghian, Vlad Pavel, Adrian Hurdubei, Catalin Vraciu, Catalin Curuliuc (atacanti).
-Judetul nun e mai ajuta? De-acolo nu mai vine nimeni?
-Din pacate, nu. Criza a afectat toate cluburile judetului, au disparut baze sportive, s-a redus aria de selectie. In loc sa primim jucatori, am ajuns noi sa dam pe la altii, asa cum s-a intamplat cu Moinestiul, unde am imprumutat patru jucatori. Speram sa poata promova in Divizia C. Lucruri bune se petrec, insa, la Aerostar care tine si face foarte mult pentru propria pepiniera.
-Cu o echipa in Divizia B si doua in Divizia C, Bacaul poate sa se gandeasca intr-un viitor apropiat la revenirea in primul esalon?
-Eu zic ca, de se va face tot ce trebuie sa se faca, daca toata lumea se va strange in jurul fotbalului local, Bacaul are potenta  sa revina in Divizia A. Cu 3-4 imbunatatiri ale lotului, putem  croi o echipa competitiva chiar si pentru primul esalon.
-Domnule Poenaru, ati cunoscut fotbalul romanesc la toate nivelele. Recent, Nationala a terminat la egalitate “amicalul” cu Uruguayul (1-1)…Cam pe unde ne aflam in lume?
-Sa stiti ca mie mi-a placut cum s-au miscat elevii lui Piturca…Unde mai pui ca au lipsit jucatori importanti pentru fotbalul nostru cum sunt Rat, Pantilimon, Sapunaru, Tamas…La Nationala trebuie sa joace cei mai in forma jucatori, indifferent de varsta lor. Nationala nu e un laborator, ci formatia care trebuie san e aduca rezultate si calificari la turnee finale. Nu putem sacrifice obiectivele de dragul schimbarii generatiilor. Totusi,cred ca suntem mai sus decat locurile pe care ne plaseaza statisticile oficiale… Unde se pot face mai multe cred ca este campionatul intern. Eu inteleg goana echipelor noastre dupa performante imediate, importul masiv de jucatori straini, gata formati…Nu trebuie neglijat, insa, nici fotbalistul roman care alimenteaza Nationala. Daca nu I se va da sansa sa joace, rezultatele nu vor aparea. La noi, fotbalistii straini joaca si in Divizia C! Din punctul meu de vedere, esaloanele doi si trei ar trebui sa insemne baza de selectie pentru cluburile mari din tara, asa cum au fost candva.

-
-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu